2014. január 18., szombat

A vízfesték felhasználása


Kézlenyomat
Ujjlenyomat

Ecset nyomat

Festékfolt nyomat: hajtsuk félbe a papírt, majd nyissuk szét és az egyik oldalára fessünk vízfestékkel. Ez lehet egy félig megrajzolt minta, mint a képen a pillangó, vagy egy teljes kép, amelynek tükörképet lesz majd.
A festés után ismét félbe kell hajtani a papírt a hajtásvonalnál, jól rányomkodjuk, majd szétnyitjuk.

Fonal nyomat: ismét félbehajtott papíron dolgozunk, és itt is az egyik oldalon. Kisebb-nagyobb fonal darabokat vágunk, különböző színű festékbe mártunk néhányat és a papír egyik oldalára helyezzük. A papír festetlen részét ráhajtjuk a fonalakra és jól rányomjuk, esetleg vastag könyvvel rásegítünk. Kis idő múlva kihúzgáljuk a fonalakat és szétnyitjuk a lapot.


Fonal technika: a fonalakat tetszés szerint (aki ügyesebb formákat is tud alakítani) ráragasztják a gyerekek a papírra. Száradás után vízfestékkel vagy temperával befestik.

Fújós módszer: festékpacát fújunk szét a papíron szívószál segítségével.


Hungarocell nyomat: a hungarocell lapra mintát karcolunk golyóstollal, befestjük festékkel és nyomatot készítünk a lapra.


Parafadugó nyomat

Sablonnal festés: különböző sablonokat vágunk ki (pl. most tél van: sál, sapka, kesztyű), ráhelyezzük a lapra és körbefestjük az adott mintát.


Árnyékfestés: hasonlóképpen készül, mint az előző, csak itt hátteret festünk az alaknak, formának és sok vízzel, kevés festékkel dolgozunk.Szita módszer:  szita és fogkefe segítségével festünk hátteret a forma köré.


Szivacs nyomat

Színek szétmosódása: a rajzlapot bekenjük vízzel, úgy, hogy szinte átázzon, majd az ecsetet a vízfestékbe mártva a lapra felvisszük, így a színek elmosódnak. Nem az a lényeg, hogy formákat ábrázoljanak, hanem a színárnyalatok összemosódjanak.


Zsírkréta és vízfesték: zsírkrétával (vastagon vigyék fel) rajzoljanak a gyerekek a rajzlapra, majd fessenek rá vízfestékkel. A zsírkrétáról lepereg a vízfesték, így a rajz látható marad.
Van egy hasonló módszer, amikor az egész lapra vastagon felvisszük a zsírkrétát, különböző színeket használunk. Festhetjük hosszában (szivárvány formában), össze - vissza foltokban, lényeg, hogy az egész lapot befedjük. Ezután festékkel befestjük az egész lapot, kevés vizet használunk, így kevésbé fog leperegni. Száradás után karcolással rajzolhatnak a gyerekek pl. hurkapálcikával vagy gyurmakéssel. Így egy színes képet fognak kapni.
( Lehet nem jól írtam le, de ki lehet javítani, meg is köszönöm. :)   )


Színkeverés, színárnyalatok: megmutathatjuk ill. a gyerekek kísérletezhetnek a színekkel és színárnyalatokkal. Pl. a zöld árnyalatai, ha a zöldet kis fehérrel keverjük, akkor világosabb zöldet kapunk, minél több kerül bele annál világosabb lesz. Két színből lehet egy újabb színt keverni pl. piros+kék=lila; piros+fehér=rózsaszín, kék+citromsárga=zöld stb. Az biztos, hogy ez a technika kis festékpazarlással jár, úgy értem kevergetik a gyerekek a festékeket, de a nagycsoportosok már ügyesebbek és talán jobban odafigyelnek. Úgy gondolom itt temperával jobb dolgozni.


Ami még talán kimaradt a láblenyomat, ill. a levél lenyomat. Biztosan van még egyéb módszer, de én most ezeket gyűjtöttem össze. Természetesen újabb ötleteket mindig szívesen veszünk. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése