Többen kérték ennek a mókás farsangi sütinek a receptjét. Mivel nem volt hozzá recept, így egy cukrász ismerősömtől kértem segítséget.
Először is a sütemény alja muffinból van, amelyre rengeteg recept létezik, interneten ezerfélét találhatunk.
Itt a saját receptem.
Muffin recept
Hozzávalók: 20dkg cukor, 20dkg margarin, fél cs. sütőpor, 20dkg liszt, 4db tojás, fél cs. vanilin, rum(aroma).
Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozom, simán is nagyon finom, de különböző félét szoktam készíteni pl. keverek bele apró csokoládé darabokat, feldarabolt gyümölcsöket pl. barack, meggy stb. Készítettem már mákosat, diósat, vagy diót tehetünk a tetejére is.
A muffin tetején tejszínhab van, amelyet cukrász tejszínnel készítjük
(Hulala) esetleg habfix-et keverünk hozzá. A szemek drazséból vannak, a többi
részét fondantból lehet formázni.
Hozzávalók: 6ek. víz, 10g zselatin (őrölt), 2ek. méz, 1ek. margarin, 100dkg cukor.
Elkészítés:
- Átszitáljuk a porcukrot, és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
- A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak, és elkeveredjenek egymással.
- A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
- Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá, és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk.
- Folpack-ba, majd egy zacskóba tesszük, és minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
A bohóc kalapja tölcsérből (ostya) van. Cukrász
kellékesbe lehet kapni festékszóró spray-t, marcipánnal vagy fondanttal is
lehet dolgozni, az zselé vagy por festékkel kell színezni, szép élénk színű
lesz. Ezzel kell bevonni a tölcsért.
Remélem tudtam segíteni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése