2013. október 3., csütörtök

Szüret az óvodában

Szüret - Hagyományőrzés az óvodában

Régen a szüret úgy zajlott, hogy erre az alkalomra összegyűltek a falusi emberek, az ünnepre még azok is hazatértek, akik messze földeken dolgoztak.
A szüret kezdetét Tokaj-Hegyalján például a hagyomány szerint Simon-Júdás (okt. 28-án) kezdték meg az aszú szüretelését. Viszont az Alföldön szeptember 29. a szüret kezdete, Mihály névnaphoz kapcsolódik.
Nagy zajongással kezdődött, puskalövészettel, kiabálással vették kezdetét. Ezután elkezdődött a munka, a nők kosárba szedték a szőlőt, a férfiak puttonyba gyűjtögettek. A szőlőszemeket összezúzták, majd préselték. A munka énekléssel, viccmeséléssel, beszólásokkal zajlott. Készítettek szüreti koszorút, amit szőlőfürtökből állítottak össze, és színes szalagokkal díszítettek. Vállukra akasztották és felvonultak vele. Ezután folytatódott az éneklés, táncoltak, bort iszogattak, mulattak. Emellett finom ételeket készítettek a gazdaasszonyok birka- vagy marhahúsból.
Ezt az eseményt nem lehetett kihagyni, mindenki egész évben készült rá, a mulatság után is sokáig beszéltek róla.
(Forrás: http://mezoors.network.hu/blog/mezoors-klub-hirei/itt-a-szureteles-ideje-szureti-hagyomanyok)

Az Alföldön még máig is él ez a hagyomány. Mi itt élünk az Alföldön, az óvodánk is hagyományőrző óvoda. Mint minden évben idén is tartottunk az óvodánkban szüreti mulatságot. Minden kisgyermek hozott néhány fürt szőlőt.Hosszában elrendeztük az asztalokat, minden kis óvodás egy tálkát kapott, amelybe szemezgette a szőlőjét.

Gyorsan megteltek a kis tálkák, ám volt amelyik nagyon nehezen, hiszem a szőlőt is nagyon szeretik a gyerekek. :)
Volt aki rájött, hogy a nagy szemű szőlővel hamarabb megtelik a tál. :)
Teli tálka
Must készítés, szőlő préselés udvaros (Zoli) bácsi segítségével.
Gyerekek is kipróbálták, volt aki többször is beállt a sorba. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése